1

Tema: Alfa banka - Plan otplate

Danas sam dobio novi plan otplate stambenog kredita sa pratecim obavestenjem na posebnom papiru. U njemu je naveden ostatak duga uvecan za sumu pod tackom 3, a koja glasi "Obracunate nedospele kamate za placanje". To me je zbunilo jer meni plata dolazi na racun kod njih i uvek ostane nesto viska para posle odbitka anuiteta. Drugim recima, nikad nisam kasnio sa isplatom kredita. Da li neko zna o cemu se ovde radi? Izgleda da su lopovi smislili novi nacin da nas peljese.

2

Re: Alfa banka - Plan otplate

Zovi call centar.
Ja sam zvao jer mi je to stiglo i na poslednjem i na pretposlednjem tromesecnom obavestenju.
Objasnila mi je da oni to moraju od sada da prikazuju i da to nisu nikakva realna dugovanja (jer je i moj slucaj isti kao tvoj i nisam mogao da verujem da ja nesto njima dugujem kada oni vec sami automatski skidaju, a uvek je bilo vise para od potrebnog).

To je nesto vezano za slucaj prevremene otplate cele preostale glavnice. Onda bi ti naplatili taj iznos. A to ne vazi u slucaju delimicne prevremene otplate. Ne pitaj me dalje nista, ni meni nije bas najjasnije, jer po onome sto sam citao ovde na forumu, a i na drugim mestima, ukinuti su bilo kakvi penali na bilo kakvu prevremenu otplatu (bilo potpunu bilo delimicnu). Mozda nisam u pravu. Da li neko ima potpunu informaciju o ovim penalima?

3

Re: Alfa banka - Plan otplate

Hvala na odgovoru. Nisam siguran da takvo objasnjenje drzi vodu. Oni su neku fiktivnu sumu dodali glavnici i uvecali dug. Po kojoj formuli su to uradili (proizvoljno?!) i po kom zakonu? Nigde to nisu precizirali, a ni pomenuli.

Poslednje izmene 2cukica4 (29.07.2015 09:31:31)

4

Re: Alfa banka - Plan otplate

Bez ikakve potrebe su taj podatak ubacili u Obaveštenje. U pitanju je redovna (ugovorena kamata). Ugovorena kamata se obračunava svakog dana (na dnevnom nivou) a naplaćuje jednom mesečno (na dan dospeća anuiteta). Iznos prikazan na obaveštenju pod rednim brojem 3. predstavlja iznos ugovorene kamate koja je obračunata za period od prethodne naplate anuiteta do dana izdavanja Obaveštenja – u ovom slučaju od 30.06.2015. – 13.07.2015. U periodu između naplate dva anuiteta ovaj iznos raste svakodnevno, da bi se na dan naplate anuiteta resetovao na 0. Pa ispočetka. Sve ovo može da se prati na sajtu banke ukoliko ste tražili od banke user i password (ja to koristim još od 2011.)

5

Re: Alfa banka - Plan otplate

Da, ovo ima smisla. Kao sto rece, bespotrebno su stvorili zabunu.