1

Tema: Dozvoljen minus TR

Imam veoma loše iskustvo sa ovim "proizvodom" banaka.Voleo bi da mi neko stručan, pojasni.
Imam malu porodičnu firmu koja je do 2000g poslovala solidno.Tada ulazimo u period dobrih poslovnih odluka i samim tim jakog prometa.Ukazala se potreba za brzim ulaganjem u proširenje proizvodnje.Naravno, sve je dolazilo u obzir pa i DOZVOLJEN MINUS po TR.Koristio sam ga za velike kupovine sirovina čija je cena u tom slučaju bila niža.Jedini problem se stvarao krajem isteka godine po potpisivanju ugovora o korišćenju minusa.Banka me je obaveštavala da određenog dana TR mora biti na nuli.
Do 2007 g. banka je uz obaveštenje javljala da će na dan potpisivanja novog ugovora "ispeglati"minus samo za taj dan ako postoji a ja treba samo da dođem i potišem novi ugovor za naredni period.
2008 g. sem obaveštenja o isteku ugovora nisu me pozvali da mi pojasne o "peglanju" minusa za taj dan.Obavestili su me da ako tog dana nebude "0" na TR pustiće menicu.To je bilo 30 dana pre isteka Ugovora.Naravno,krenulo se u skupljanju para za popunu TR od neplaćenih faktura sve računajući da imam dovoljno vremena.Ali,banka aktivira menicu 22 dana pre isteka ugovora i naplaćuje svoja potraživanja.22 dana u poslovanju u mojoj branši (pekarstvo) je dug period i mi bi stigli normalnim poslovanjem da napunimo račun.Ovako,blokiran račun je izazvao nemogućnost kupovine sirovina.Takođe je plaćanje preuzetih sirovina sa rokovima plaćanja od 7-10 dana izazvala dalju blokadu TR.Da ne dužim, firma koja je postojala kroz šest generacija danas ne postoji.
Moje pitanje je da li imam osnova za tužbu i kome da se obratim

2

Re: Dozvoljen minus TR

Za pocetak proveri ko ti je pustio tu prvu blokadu, to ces uraditi preko odeljenja za prinudnu naplatu NBS u Kragujevcu, ako dozvoljeni minus nije istekao banka nije imala razlog da ti pusti blokadu osim ako nisi bio u nedozvoljenom minusu sto mozes da vidis preko prometa po racunu , trazi od banke da ti to izvade . Desava se da banka pusti blokadu duzniku koji ima dozvoljeni minus koji nije istekao ali iz razloga sto postoji kasnjenje po kreditu tako da razlog blokade nije minus nego neredovno izmirivanje obaveza po kreditu . U svakom slucaju predlazem ti da pripremis sve papire iz banke pa se konsultuj sa advokatom ili da ovde na forumu izneses malo vise informacija kako bi ti mogli pomoci .

Никто, кроме нас !

3

Re: Dozvoljen minus TR

Ne nisam imao nikakav kredit.To je bio istek Ugovora o dozvoljenom minusu u visini od 400.000 din.U najavi isteka ugovora za 30 dana su rekli da će biti blokade na taj dan ako nije stanje 0.I to je sve.Kroz deset dana pustili su menicu koja je garancija po ugovoru o dozvoljenom minusu.
Dnevni pazari su bili od 30-35.000 din.Samo po osnovu pazara sam mogao skupiti novac.Bez neplaćenih faktura(škola=150.000).Ali od tada nisam mogao kupovati sirovine ni plaćati preuzete i po tom osnovu su krenule druge blokade.
Po objašnjenju službenika koji je radio sa mojom firmom i bio zadužen za te stvari u banci,banka mora da na taj dan prikaže papirološki da je stanje nula.Neznam kome,valjda NBS-u. I to bi bilo razumljivo meni kao laiku.Ali što 22 dana pre isteka ugovora?

4

Re: Dozvoljen minus TR

Ja tek sad videh ovo, pa da dam svoje mišljenje. Mislim da banka nije smela da aktivira menicu pre isteka roka dozv minusa, ali moguće je da je nešto drugo u pitanju. Ne znam da li Tataris još prati ovu temu, ali mogao bi da nam daš još informacija pa da vidimo tačno o čemu se radi. Za početak:
- da li je to bila prva blokada od tog niza?
- da li si imao dugovanja po nekom drugom osnovu prema banci?
- jesi li uopšte siguran da je baš ta banka prva aktivirala menicu, a da nije neko drugi pa se banka priključila?
Na isteku roka dozv minusa račun mora biti na nuli, to je tačno. Puštanje menice 22 dana pre roka je kršenje ugovornih odredbi i ti imaš pravo, ako je sve kao što si rekao, da tražiš nadoknadu štete zbog toga.

5

Re: Dozvoljen minus TR

Evo redom:
-da to je prva blokada koja je izazvala niz sledećih jer su rokovi plaćanja firmama bili u to vreme 3,7,15,30 dana kako koja.Sobzirom da se DOBRO radilo i kupovanje sirovina je bilo srazmerno poslu.Radili smo užine za škole a to podrazumeva dobar magacin.Napominjem da obratite pažnju na datum,oktobar mesec tek drugi mesec rada sa školama i samo jedna naplaćena faktura.Ali i da nije bilo škola po pazarima sam imao vremena da skupim tih blizu 400.000 din.
-ne nisam imao druga dugovanja.
-po proveri u Kragujevcu i njihovoj potvrdi Pro Credit je pustio menicu,stim što sam imao i usmene potvrde od službenika koji vodi moj predmet-kredit.Na moje pitanje zašto ranije, nije imao odgovor,slegnuo je ramenima.
Neznam da li ovo zastareva ali, da imam snage terao bih ih do crnog đavola.Pride (pazite sad ovo),nova direktorka koja je našla za shodno da me pozove telefonom i "pripreti" jer, eto sad će moji žiranti stradati.Znajući da mi je rođeni brat žirant sa svojom firmom, ona je bila "veoma zabrinuta " za moje odnose sa njim u novo nastaloj situaciji.Ne mogu ni da prepričam jer ne želim da se spuštam na taj nivo.Ali ću da Vam ipak kažem posledice.Po dobrom srpskom običaju,brat ne govori samnom zbog toga jer su mu skinuli par dnevnoh pazara,dok nije reagovao i zatvorio firmu.Ma šta da Vam kažem haos u životu.Posledice i danas trpim,tačno četiri godine.Ali isplivaćemo nekako,osakaćeni,zaustavljeni ali ćemo opstati a to je posebna priča.Ali...na sva usta ih olajavam i gadim gde god stignem.Danas se može bar to.I svima savetujem: nemojte imati sa njima NIKAD, NIZAŠTA posla.Ako nemožete sami, sa njima nikako pa i po cenu stagnacije.

6

Re: Dozvoljen minus TR

O, pa to je naša "draga" banka dobila još jednu temu na ovom forumu. Ja sam radila u Procredit banci, zato to kažem. Ne sećam se tačno kako izgledaju ugovori za dozv minus ali verujem da banka ne sme da aktivira menice pre roka, mada itekako liči na Procredit da ti uradi. Jedino što mi je nelogično u svemu je razlog, zašto bi to uradili ako si redovno izmirivao obaveze.
Ako su ti ipak to uradili mimo ugovora, bojim se da svejedno nemožeš ništa uraditi jer ti je rok za nadoknadu štete za firme 3 god mislim.
Možeš samo da ih pljuješ ovde ili po drugim forumima, a pljuvanje su apsolutno zaslužili.

7

Re: Dozvoljen minus TR

Tataris, šta ćeš raditi? Razmišljaš li o tužbi za nadoknadu štete? Mislim da treba da se boriš i da probaš da nađeš način da kompenzuješ gubitak.

8

Re: Dozvoljen minus TR

Pošto sam član "EFEKTIVE" a ujedno i sledeći koji će više banaka tužiti preko efektive,interesuje me kod kredita u chf ,ako se banci nadje greška i to dokaže na sud-u i isti potvrdi,sta se desava onda sa kompletnim ugovorom?Da li je i on ništavan kao takav i trba li se praviti nov? i još jedno pitanje prilikom odobrenja kredita od 47000chf kuća koju sam kupio je procenjena na 65000chf,razliku sam doplatio od svojih sredstava,nakon toga renovirao sam kucu i ulozio jos 24000e a po proceni to se nigde ne prikazuje,kako napraviti upit banci sta se desava sa nekretninom sada koliko ona sada ima procenjenu vrednost i da li u slučaju aktiviranja hipoteke nedaj božže taj uloženi novac koji je vidljiv pošto na procenama postoje i slike prvobitnog stanja kuce pre odobrenja kredita i sada da li ta razlika može nekako da se ponovnom procenom banke na moje insistiranje poveća što automatski menja i sliku naplate hipoteke i njihovih zelenaskih fora poišto na dve prodaje se kupci ne pojavljuju već na najmanju vrednost je kupuju pa čak i jos ostanes možda i dužan pošto imaš i lične menice mogu ti još naknadno od plate uzimati 2/3 koliko mogu da bi se skroz najeli a ti skroz bio gladan,Ima li pravnog leka u tom pogledu i postoji li prostor da se i za to banka tuži i da LI PADOM TUŽBE PADA I HIPOTEKA pa se pravda trazi medjusobno u parničnom postupku ili,,,, izvinjenje ako sada ja izmisljam neke zakone koje bi voleo.Dve i više glava kada si u problemu bolje misle od jedne,pozz

Poslednje izmene zoran kukic (05.01.2014 23:59:02)