151

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

EFEKTIVA napisao/la:

Krediti u švajcarcima, od nekada najpovoljnijih, u smislu nešto niže kamate koju su nosili, postali su najnepovoljniji krediti u opticaju, koji su korisnike doveli u značajno teži položaj u odnosu na banke. Težinu ovog problema bi morale osetiti i banke, obzirom da, u skladu sa Odlukom o klasifikaciji aktive i vanbilansih stavki banke, po nekoliko kriterijuma (docnja, vrednost zaloga, kreditna sposobnost dužnika) ove kredite moraju svrstavati u lošiju, tj rizičniju grupu kredita i u skladu sa tim, morale bi izdvajati veće iznose rezervisanja.

Na nepovoljan položaj korisnika ovih kredita je najviše uticao nagli rast kursa švajcarskog franka, koji je špekulativnog karaktera, i koji je doprineo da se odnos uzjamnih davanja između banaka i korisnika kredita poremeti u korist ovih prvih. Reč je o jednom obliku neosnovanog obogaćenja, jer valutna klauzula nije doprinela samo očuvanju realne vrednosti glavnice duga, već i značajnom uvećanju iznad realne vrednosti, ako se rast nominalne vrednosti glavnice u dinarima poredi sa ostalim parametrima (rastom kursa drugih valuta, stopom inflacije, tržišnom cenom nekretnina koje su bile predmet kupovine putem kredita, itd.). Obzirom da se banka valutnom indeksacijom kredita obezbedila od kursnih rizika, sav teret depresijacije kursa je prebačen na dužnike, čija primanja su vezana za dinare i ne prate kursne oscilacije.

Druga otežavajuća okolnost je bilo jednostrano uvećanje kamata i marži od strane banaka, koje su iskoristile pad vrednosti referentne stope Libor, za uvećanje drugog dela kamatne stope, marže, čime su onemogućile svojim korisnicima da im pad vrednosti Libor-a donekle kompenzuje skok kursa franka u odnosu na dinar i evro. Takođe, banke su koristile i odsustvo bilo kakve reakcije nadzornih organa NBS-a, koja je vrlo brzo, nakon 2006. kada je tadašnji guverner Jelašić zapretio krivičnim prijavama dvema bankama zbog jednostranog povećanja kamata, napustila taj stav i dozvolila bankama nesmetanu korekciju kamata, pa samim tim i uvećanje mesečnih anuiteta izraženih u francima.

Što se tog problema tiče, u proteklom periodu je, po informacijama Udruženja Efektiva, doneto minimum 5 prvostepenih presuda u korist klijenata na redovnom sudu, kao i 18 prvostepenih presuda Suda časti Privredne komore, što uz neke ranije primere sudske prakse, opravdano ukazuje na to da ovaj problem može biti rešen u korist korisnika kredita.

Kako rešiti problem valutne klauzule CHF kredita?

Predlog Udruženja Efektiva je da se rešenje nađe na bazi  jednog od osnovnih načela Zakona o obligacionim odnosima (ZOO), a to je načelo jednakosti uzajamnih davanja, koje je u ovim kreditima značajno narušeno, čime se stiču uslovi za raskid ugovora ili njegovu modifikaciju. ZOO je i predvideo, odnosno uredio mogućnost raskida ili modifikaciju ugovora u skladu sa članovima 133. do 136, tj klauzulom poznatom kao Rebus sic stantibus (ugovor obavezuje dok se okolnosti ne promene). U ovim kreditima imamo klasičan slučaj promenjenih okolnosti koje znatno otežavaju ispunjenje ugovora i dovode u pitanje njegovu svrhu. Ovo treba posmatrati i kroz činjenicu da korisnici ovih kredita i nakon nekoliko godina redovne otplate duguju više nego što su pozajmili.

Ugovorne strane imaju mogućnost da samostalno sprovedu ovu aktivnost, a ukoliko to ne učine, ugovarač kod kog su nastupile promenjene okolnosti, može pokrenuti su sudski spor pred nadležnim sudom. Sud je ovlašćen da raskine ugovor ako postoje odgovarajuće promenjene okolnosti, ali ga, uz pristanak tuženog (banke) može i modifikovati, kako bi on i dalje ostano na snazi.
Obzirom da, u većini slučajeva, ni jednoj strani ne odgovara raskid, potrebno je pronaći valjano rešenje u korekciji ugovornih obaveza za preostali rok otplate kredita. Tu značajnu ulogu može odigrati posredovanje NBS-a u razgovorima predstavnika obe strane, kako bi se izbegli sudski sporovi, uzimajući u obzir da je NBS u prethodnom period napravila niz propusta koji su doveli korisnike ovih kredita u težu materijalnu situaciju, počevši od trenutka odobravanja ovih kredita, kada ni banke ni NBS nisu jasno istakle činjenicu da na kurs franka ne mogu uticati, kao što je to moguće na kurs evra, koji se može “braniti” intervencijama sredstvima iz rezervi NBS-a.

Dakle, potrebno je sabrati uplaćene anuitete u dinarima i odbiti ih od iznosa kredita isplaćenog u dinarima. Razlika koje preostane može biti polazna tačka novog kredita po kamati za dinare koju treba naknadno ugovoriti. To bi u svakom slučaju bio rezultat i sudskih sporova s namerom raskida ugovora, obzirom da je ovde relativno lako dokaziva značajno promenjena okolnost na štetu jedne ugovorne strane-korisnka kredita.

Korist za korisnike kredita, u ovom slučaju, se ogleda u činjenici da je iznos koji se dobija ovakvom formulom dosta manji od iznosa koji je potreban da se kredit u istom momentu u celosti otplati u skladu sa aktuelnim planom otplate. Dužnici koji u ovom slučaju ne bi mogli da otplate dug, imali bi opciju podizanja novog kredita po aktuelnim uslovima, ali sa značajno manjom glavnicom nego što je trenutno imaju, pa samim tim i značajno manjom mesečnom obavezom.

Primer: kredit u iznosu od 100.000chf (u tom trenutku oko 62.000 evra) podignut 2008. godine na 25 godina i kamatom od 5%. Nakon 5 godina otplate korisnik po planu otplate duguje još 90.000 chf (sada oko 75.000 evra).

Ako bi se izdejstvovala sudska odluka o raskidu ugovora, ona podrazumeva vraćanje dinarskih novčanih iznosa koje je svaka strana primila od one druge, pa bi računica izgledala ovako:

U trenutku puštanja kredita u tečaj, ovaj klijent je u dinarima dobio oko 4,7 miliona dinara. Za pet godina otplate, u dinarima je uplaćeno ukupno oko 2,6 miliona dinara, što znači da bi klijent banci morao da vrati razliku od oko 2,1 milion dinara, što je u ovom trenutku oko 18.500 evra, a to je daleko manje od ostatka duga po planu otplate koji iznosi oko 75.000 evra.

Šta da urade korisnici koji nisu mogućnosti  da uplate tu razliku?

Jedna od opcija je da podignu novi stambeni kredit kojim bi to refinansirali, čime bi dobili značajno manju mesečnu ratu, obzirom da je glavnica duga dosta manja. Druga opcija je prodaja nekretnine (na koju banka više nema hipoteku), gde bi se sigurno ostvarila i razlika između prodajne cene stana i duga potrebnog za uplatu banci. Od onoga što ostane, korisnik može probati da ponovo reši stambeni problem, bar na neko vreme, kupovinom nekretnine manje vrednosti, manje kvadrature itd.
Dakle, ako i deluje nerealan, ovakav epilog je predviđen Zakonom o obligacionim odnosima, a mi smo još pre nekoliko meseci pokrenuli jednu pojedinačnu tužbu sa ovakvim zahtevom, o čijem ishodu ćemo obavestiti javnost.


Ovakav epilog je idealan, ako bi se zakon postovao. Jos ako bi mogao da prodje bez posredovanja bilo koje drzavne institucije bilo bi najbolje. Jednostavno ih dobiti na sudu i likovati. Na nekom forumu ili facebooku neko je jednom pisao raznim mogucnostima za tuzbe protiv banaka. Svideo mi se komentar u kome je ta osoba u nekom razgovoru sa advokatom razmatrala pitanje, Da li su se banke u inostranstvu zaduzivale u CHF i taj novac donosile ovde i plasirale ga kao kredite indeksirane u CHF. Odgovor je da vrlo verovatno NISU. U tom slucaju prica se dalje odnosila na to da to treba i dokazati ( Misli se na dokazivanje da se banke u inostranstvu nisu zaduzivale u CHF ) Navodno ako bi se dokazalo da se banke nisu zaduzivale u CHF i recimo povoljno resenje spora po zakonu o obligacionim odnosima, doslo bi se do zakljucka da banke u tom slucaju bas extraprofitiraju. Tada bi  uz jak pritisak mozda moglo doci do nekog pristojnog dogovora u kome bi obe strane bile zadovoljne. Meni se uopste ne dopada varijanta da drzava posreduje i kao pomaze meni, jer  ko sa djavolom tikve sadio o glavu mu se obijale. Mada u mom slucaju rata za stan je jos uvek manja od zarade, a supruga zaradjuje prosecno tako da nekako prezivimo. Narocito bi voleo da se ovo sve sredi tako da ovi sto su uzeli u evrima ne mogu nista da prigovore , a uvek neko ima nesto da kaze. I jos nesto bih dodao, rok otplate od 30 godina je dugacak. Okolnosti ce se mogu promeniti, a sigurno hoce, jer ako posmatrate sve u zivotu se menja i zadovoljava neku matematicku formulu, tako i u ekonomiji. Malo je verovatno da ce se svajcarac podici i biti jaci od evra, realnije je da ce pasti pa nek to bude i za koju godinu. Sve je bolje nego srljati u resenja koja dugorocno mogu da budu nepovoljna ili da samo odlazu problem. Gledam i slusam bankare kako samo nadobudno odgovaraju na televiziji, kako smo mi sve znali ali nam je bilo lepo da prodjemo jeftinije i sad ko nam je kriv. Ok, voleo bi da se sve pokusa bez posredovanja drzave, sudovi domaci, sudovi strani, pokusaj dogovora sa bankom, samo da nam niko ne pomaze, jer ce to bojim se skupo da kosta.
Ja sam iz zezanja, kad su me nesto zvali u banku da mi kao nude bolje uslove ( sto je naravno smesno, da sad ne prepricavam sve ono sto su i vama nudili ) ponudio da mi uzmu stan. Rekao im mozemo li da se prosto dogovorimo da mi uzmete stan, poljubimo se i razidjemo. Naravno to ugovorom nije regulisano da se uradi dogovorom. Mogu da mi uzmu stan samo ako ne placam ratu. Ja im onda kazem sta ako dobijem otkaz ili me naterate da dam otkaz , mislim da im posle pola sata nisam bio smesan. izneo sam im racunicu da bi me gubitak stana finansijski kostao 5000 evra za 5 godina zivota pod kreditom u poredjenju da sam iznajmio stan. 5000 evra je za mene podnosljiv gubitak u slucaju da mi uzmu stan. Nisu vise bili nasmejani. U ovoj zemlji bolje prodjes ako nisi redovan platisa. Mozda bi nam spas i bio da bas svi ne mozemo da vracamo kredit. privreda ionako ne moze da im vraca kredite. Mi smo super, jako je malo problematicnih kredita tako da mi to govori da se nazalost nista dobro nece desiti dokle god mi nekako vracamo pozajmljeno.  malo sam se opustio i raspisao. bas mi se svidela ona opcija po zakonu o obligacionim odnosima , jos kad bi se zakon postovao. I da nam drzava ne pomaze , osim da sprovodi zakon . mislim sigurno ne bih pokrivao stetu banke da je situacija obrnuta, ali posto i švajarska mnogo gubi ovako jakom valutom nadam se ponovnom osmehu i jedva cekam da libor bude preko 5 pa da vidim kako ce banka da zaradjuje na meni.
Pozdrav nadam se pomaku na bolje.

152

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Sad imam pitanje za efektivu. Da li bi hteli i mene da zastupaju u pojedinacnoj tuzbi protiv banke , ja bih placao sve takse. Ja sam klijent Raiffeisen banke. Ili kada ce krenuti neke kolektivne tuzbe.

153

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

vladamiric napisao/la:

Sad imam pitanje za efektivu. Da li bi hteli i mene da zastupaju u pojedinacnoj tuzbi protiv banke , ja bih placao sve takse. Ja sam klijent Raiffeisen banke. Ili kada ce krenuti neke kolektivne tuzbe.

Naravno, imamo advokata koji će te u tužbi po tom osnovu zastupati besplatno, tj naplatiće se od banke po okončanju spora, čime pokazujemo da verujemo u pobedu. Ako te to zanima, javi se u Udruženje od ponedeljka na brojeve telefona ili mejl koji se nalaze na poečtnoj strani sajta.

Pozdrav

154

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Da li ste za neki oblik građanske neposlušnosti prema banci, kao vid pritiska da se u ovim dogovorima istinski nađe valjano rešenje za korisnike CHF kredita? Neposlušnost u smislu organizovanog neplaćanja rate kredita, vraćanje stana ili neko drugo organizovano delovanje.

Ajmo predlozi i ideje!!

155

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Vecini su krediti vezani za plate u firmama, pa je organizovano neplacanje rata tesko izvodljivo.
Takodje velika vecina u tim stanovima zivi sa malom decom i nema nikakve druge nekretnine, tako da je i ideja o vracanju stanova bankama losa ideja.

156

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

EFEKTIVA napisao/la:

Da li ste za neki oblik građanske neposlušnosti prema banci, kao vid pritiska da se u ovim dogovorima istinski nađe valjano rešenje za korisnike CHF kredita? Neposlušnost u smislu organizovanog neplaćanja rate kredita, vraćanje stana ili neko drugo organizovano delovanje.

Platu primam preko banke kod koje imam kredit a ratu mi skidaju trajnim nalogom. Ne vidim kako bih mogla da ne platim ratu. Pretpostavljam da bi banka mogla da me pre otera u nedozvoljeni minus nego sto bi dozvolila da ne legne uplata rate. Sem toga, imam potpisanu administrativnu zabranu, pa bi banka mogla da mi stavi obustavu na platu.

Sto se vracanja stana tice, o tome sam se vec raspitivala u banci. Savetovali su me da je bolje da ja sama prodam stan i da se potrudim da dobijem sto vecu cenu za njega, da bi mi ostao sto manji dug. Kazu, ako ga banka bude prodavala nju nece da interesuje da izvuce maksimalnu cenu jer ce svakako mene da duzi ostatkom duga.

Inace, ovaj ostatak duga po anuitetnom planu od 05.12.2011. je veci od ostatka duga iz anuitetnog plana prvobitnog ugovora potpisanog 2007. a i rata mi je neznatno uvecana u odnosu na prvobitnu. A do ovog datuma sam placala rate u svajcarcima (puna 32 meseca) vise nego sto je pisalo u prvobitnom ugovoru! Imam utisak da sam upala u vrzino kolo iz kog ne mogu da se izvucem, ma sta preduzela.

Poslednje izmene ljubicasto (23.01.2013 09:11:45)

157

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Nova sam na ovom forumu, sa kreditom u CHF naravno. Želela bih da znam da li postoji način da se odredi tačno koliko je trebalo da do današnjeg dana dugujem ukoliko bi se precizno izračunali moji mesečni anuiteti po sledećim parametrima: kredit od 57202 CHF pušten u opticaj 19.06.2007.godine sa varijabilnom kamatnom stopom od 4.95%(kamata se menja u zavisnosti od poslovne politike Komercijalne banke); u tom trenutku je šestomesečni LIBOR 2.6675( ako dobro shvatam sabiranje u tom trenutku je marža banke  2.2825%); na dan 20.01.2013.godine LIBOR je 0.0834, a meni kamata VRAĆENA (od 31.03.2009. do 05.12.2011.godine bila je 5.95%) na 4.95%. Unapred zahvaljujem.
Što se tiče neposlušnosti u izmirivanju obaveza prema bankama, vrlo rado bih se priključila, ali nisam u situaciji da ne izmirujem obaveze ( potpisana administrativna zabrana), a opet ako izgubim kuću, nemam krov nad glavom sa 48 godina života.

158

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

@Aleksandraj, kamata u tvom ugovoru ne sadrži parametre Libor i marža, pa je ne možeš tako ni posmatrati, osim ako želiš samo kao poređenje. Tvoja banka je povećavala kamate na chf kredite, pa ti je ostatak duga sada veći nego što bi bio da je kamata ostala fiksna sve vreme otplate.

Ako hoćeš računicu, napiši još rok kredita ili idi na kalkulator na početnoj strani našeg sajta, ukucaj parametre, izračunaj koliko si rata platila pa vidi koliki je ostatak duga sa kamatom od 4,95%.

Ako treba pomoć, piši.

159

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Ja sam i htela da izvedem tu računicu samo poređenja radi, da vidim koliko bih do sada imala uplaćeno da se banka pridržavala ovog principa da smanjuje kamatu kada se smanjuje LIBOR i obrnuto. Pokušaću sama da izvedem neku računicu prateći svoj plan otplate, procenat otplate glavnice za dati mesec i šestomesečni LIBOR. Opet napominjem, samo poređenja radi.

160

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Pozdrav svima na forumu,ja sam nov ovde ali bi želeo da podržim sve ljude koji su članovi Efektive i sve ljude koji podržavaju borbu protiv lihvarskih banaka.
Moje mišljenje je da mi koji imamo stambene kredite u CHF moramo da na neki način omasovimo ove naše proteste,tj.da i malo šira javnost sazna za naše probleme i lihvarske poteze banaka.
Što se tiče gradjanske neposlušnosti tj. prestanka plaćanja rate mislim da nije realno jer smo svi mi naplašeni i od banaka a i od ove naše nesposobne države koja nema ni snage a ni mogućnosti da nas zaštiti.
Mislim da trebamo da organizujemo mirne proteste ispred NBS-a, to će sigurno privući i medije, a onda objasniti ljudima šta mi to hoćemo i protiv čega se borimo.
Takodje tražiti sastanak sa G-djom Tabaković i to javno pred TV kamerama jer u tom slučaju će morati da nam daju neki konkretan odgovor i neko prihvatljivo rešenje a ne ove bankarske svinjarije što nam nude (produženje roka otplate,grajs period.....)

161

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Ja podrzavam svako organizovanje i građansku neposlusnost.
Tako se osećam da bih najvise voleo da procitamo "proglas" u fantomkama ispred zastave Che Guevare a zatim demoliramo neku filijalu wink
Takođe mi se rata skida automatski sa plate i ne znam da li je organizovano ne plaćanje rate dobro resenje jer mnogi ne bi ni bili u mogucnosti to da stopiraju.

Pozdrav saborcima.

162

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Možda grešim, ali mislim da banke nisu pozajmljivale novac iz inostranstva u CHF da bi nama plasirale stambene kredite, već su nam dale dinarske kredite indeksiranje u CHF. Što znači da banka nikome ne duguje CHF pa da mi moramo njima baš da vraćamo CHF.
Moj predlog je da se krediti prebace u EUR po paritetu CHF-EUR koji je važio na dan puštanja. Tj. da ostatak duga koji je ostao da otplatimo da se prebaci u EUR po paritetu koji je važio na dan kada smo uzeli kredit, takođe i rata.
Banka je već veoma lepo zaradila na nama sa kreditima u CHF. Ukoliko se krediti prebace u EUR i dalje će banka dobro da zarađuje, a mi ćemo da dobijemo upola manji ostatak duga i za trećinu manju ratu. smile
To je moj predlog

163

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Slazem se sa prethodnim postom.
Banke su nama isplatile dinare i sve vreme smo u dinarima vracali. Sigurna sam da, kroz odgovarajucu racunicu u dinarima, moze da se dodje do ostatka duga koji je realan a po kom bi nam obracunali kamatu i ratu koju treba ubuduce da placamo. Cak sam poprilicno sigurna da smo mi kroz dosadasnju otplatu u dinarima dali vise nego da su nam krediti u startu bili indeksirani u evrima po kamatnoj stopi koja je u trenutku potpisivanja ugovora vazila za ove kredite.

Na primeru mog kredita: pocetne rate su mi za oko 20 evra bile nize nego sto su bile rate za isti kredit indeksiran u evrima. Poslednjih godinu ipo dana rate su mi za 40-50 evra vise nego sto bih placala da sam 2007. potpisala ugovor sa indeksacijom u evrima.
http://forum.efektiva.rs/viewtopic.php?id=5&p=4

164

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Greska u mom prethodnom postu: ne radi se o poslednjih godinu ipo nego o mnogo duzem periodu u kom sam placala vise nego sto bih placala da mi je kredit bio indeksiran u evrima po NKS koja je u trenutku potpisivanja vazila u Komercijalnoj banci za kredite indeksirane u evrima.

165

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

EFEKTIVA napisao/la:

Da li ste za neki oblik građanske neposlušnosti prema banci, kao vid pritiska da se u ovim dogovorima istinski nađe valjano rešenje za korisnike CHF kredita? Neposlušnost u smislu organizovanog neplaćanja rate kredita, vraćanje stana ili neko drugo organizovano delovanje.

Ajmo predlozi i ideje!!

Gradjanska neposlušnost bi trebala da bude zadnja opcija. meni se svidja ideja da ih tuzim u pojedinacnoj ili grupnoj tuzbi ili oba. izdvojicu vremena ovih dana da realizujem sa vama pojedeinacnu tuzbu. Mi smo sad ovde zakucani i mislim da se svajcarac nece vise pomerati. Sad necemo na dobrovoljnoj osnovi tako lako napraviti dogovor sa bankom o prebacivanju kredita u evre po kursu iz 2007. Medjutim ako kriza u privredi ode u jos goru situaciju ,a nema razloga da ne ode, jedini spas nam je da krediti koje koristi privreda jos vise propadnu i postanu nenaplativi. Tome se radujem. Danas je u novinama bio tekst u kome se navodi da je petina svih kredita nenaplativa. Jos malo i blizu smo da i banke najzad upadnu u pravi problem. Oni jos ne shvataju da nema izlaza iz krize na ovaj nacin koji oni propagiraju. Civilizacija pociva na teznji ljudi da porobljavaju i osvajaju teritorije i ljude. Nije ovo sto se nama sada desava nista nepoznato. Mislim da nam je najbolje da igramo po njihovim pravilima. Ako je vreme za tuzbu da ih tuzimo onda. Lavina je pocela da se krece samo je jos daleko ili se nama tako cini. Da ih tuzimo po onom zakonu o obligacionim odnosima. Obzirom, na vremenske uslove prva polovina godine ce biti dobra za poljoprivredu. Posejano je rekordna povrsina psenice i prilike joj idu na ruku, tako da ce tek u drugoj polovini godine mozda biti nekih sranja. Do tad ja bih pokrenuo tuzbu, pa ako bude suse i kukuruz opet prsne bice interesantno na jesen. Dotle neki nesretni ljudi ce jos ostati bez posla , nenaplativi krediti dodju do trecine, pa tad vidim sansu za nas. Strpen spasen. I nadam se da nam drzava nece pomoci, posle jos treba da nam to nabijaju na nos.
Pozdrav, uskoro smile

166

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Izvini Vlado, ali ne shvatam radovanje propasti nase privrede. To bi mozda kao sto kazes nateralo banke da nam smanje rate i glavnice, ali dalje propadanje privrede bi nam ukupno svima smanjilo ionako jadan standard.

167

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

gizmo napisao/la:

Izvini Vlado, ali ne shvatam radovanje propasti nase privrede. To bi mozda kao sto kazes nateralo banke da nam smanje rate i glavnice, ali dalje propadanje privrede bi nam ukupno svima smanjilo ionako jadan standard.

Nazalost to resava moj problem i zato se radujem, mada je puno ironije prisutno u mom tekstu.

168

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

osvrt na najnoviji tekst:
najbezobzirnija je PIRAEUS-Kradeus banka, ona je klijentima podigla kamatu sa 3,9% na čak 6,9% !!!!

169

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Nisam jako ugo bio na forumu i eto me večeras pa šta da kažem sretno nam bilo svima to započetak. Mene takodje interesuje tužba Rajfajzen banke za stambeni kredit koji je realizovan 2007 u Julu mesecu. Dali i ja mogu da računam na pomoć advokata iz Efektive i kako doći do njih. To je o tužbi a gradjanska neposlušnost e tu malo možemo ja sam već hteo da promenim banku kod koje mi firma uplaćuje platu ali iz firme neće da pristanu. Zato misli a to nam jedino preostaje da se okupimo ispred NBS i da tu ostanemo dok nereši problem po nas povoljno tj da jednom i država počne da poštuje zakon koji je donela a to da tražimo od Gospodje Tabaković da se uradi što pre a mi da se nemrdamo od NBS dok se nesprovede zakon koji je ova država donela. Ljudi to je jedino rešenje. Znači hajde da sačekamo lepše vreme da se nesmrznemo pa da krenemo u okupljanje u Beograd. Nego pitanje za Efektivu zašto se neorganizujemo za zajedničku tužbu protiv banaka. Pozdrav Zoran

170

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

I moja je prica slicna ostalima.Stambeni kredit podignut septembra 2007.godine u Pireus banci. Kada je posao kojim se bavim cvetao.Suprugova plata je bila za zivot a od mog posla smo placali nimalo malu ratu kredita.Prva tri meseca rata je bila pristojna da bi posle dostigla abnormalnu svotu jer Boze moj podigli su kamatu na skoro 10% iz meni nepoznatog razloga.Naravno da sam se zalila i smanjili su kamatu na pocetni 6,3% da nepricam divljanje svajcarca iz meseca u mesec.Kriza uzima svoj danak tako da sada od mog posla nema nista a suprugova cela plata ode na stambeni kredit i jos moram da dodam da bih podmirila nenormalnu ratu koja je duplo skocila od 2007.godine.Placam svaku ratu iz meseca u mesec nepamtim kada sam se poslednji put odmorila opustila i kupila nesto pristojno da obucem.Slazem se da je zdravlje najvaznije ali kako biti zdrav sa ovakvim problemom. Dokle ovako ni sama neznam.Treba ziveti i pored stambenog kredita.


ZAJEDNO SMO JACI

Poslednje izmene veca1121 (15.02.2013 15:32:24)

171

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Postovani, moj kredit je takodje CHF indeksiran ali zbog greske banke nikad nije mogla hipoteka biti uknjizena jer zalozna izjava koju sam dao nije bila sastavljena u skladu sa zakonom, naravno ne mojom greškom. Kredit je uredno plaćan 3 godine i zbog svog desavanja sa kursevima i kamatama sam prestao jer banka nije nasla za shodno da reguliše svoj odnos na zakonit nacin. Banka nije niti tužila niti krenula u bilo kakvu aktivnost s tim sto je htela kooperativnost u nalaženju kupca za nekretninu i resavanja problema iz prodaje, sto ja nisam odbijao ni jednog trenutka. Zadnja promena je da je banka jednostrano raskinula ugovor a sve iz razloga povlacenja rezervacija kod NBS zbog problematičnog kredita, naravno ovo je moj rezon jer je njihov odgovor da su morali to da urade jer su imali pritisak iz centrale van zemlje.
Da li moze neko da mi kaze kakva je moja pravna pozicija u datom slucaju imajuci u vidu i cinjenicu da bivsa supruga, sa kojom sam bio u braku u vreme kupoprodaje i opterećenja nekretnine, trazi izdvajanje svoje imovine iz zajednicke a banka kod zaduživanja nije trazila saglasnost supruge za isto.
Zahvaljujem

172

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

ThePetra napisao/la:

Postovani, moj kredit je takodje CHF indeksiran ali zbog greske banke nikad nije mogla hipoteka biti uknjizena jer zalozna izjava koju sam dao nije bila sastavljena u skladu sa zakonom, naravno ne mojom greškom. Kredit je uredno plaćan 3 godine i zbog svog desavanja sa kursevima i kamatama sam prestao jer banka nije nasla za shodno da reguliše svoj odnos na zakonit nacin. Banka nije niti tužila niti krenula u bilo kakvu aktivnost s tim sto je htela kooperativnost u nalaženju kupca za nekretninu i resavanja problema iz prodaje, sto ja nisam odbijao ni jednog trenutka. Zadnja promena je da je banka jednostrano raskinula ugovor a sve iz razloga povlacenja rezervacija kod NBS zbog problematičnog kredita, naravno ovo je moj rezon jer je njihov odgovor da su morali to da urade jer su imali pritisak iz centrale van zemlje.
Da li moze neko da mi kaze kakva je moja pravna pozicija u datom slucaju imajuci u vidu i cinjenicu da bivsa supruga, sa kojom sam bio u braku u vreme kupoprodaje i opterećenja nekretnine, trazi izdvajanje svoje imovine iz zajednicke a banka kod zaduživanja nije trazila saglasnost supruge za isto.
Zahvaljujem

Supruga može tražiti deo imovine stečene u braku, što stan svakako jeste, ali isto tako ona preuzima i deo obaveza, tj deo kredita. Vi možete na taj način da odugovlačite sa prodajom stana, ali će banka najverovatnije na kraju ipak doći do njega. dakel, teško da ona može izdvojiti deo stana a da ne preuzme i deo duga.

173

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Što se tiče ovih ostalih problema, mi se nadamo da ćemo ovom tužbom uspeti da poništimo CHF klauzulu i na taj način korisnike tih kredita dovesti u znatno povoljniji položaj za otplatu dugovanja. Pratite dešavanja i informišite se o toku tužbe, koja je za sada jedini potencijal za spas iz CHF kredita.

174

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

Ja bih da budem precizan i da kazem da supruga zaista nije imala saznanje o opterecenju a iz njene privatne imovine je isti dokapitalizovan odnosno ulozena znatna svota novca pa je i to razlog sto trazi izdvajanje. Ne zvuci mi pravicno da neko preuzme obavezu nad nekretninom koja je deo zajednicke imovine a da za opterecenje nije dalo saglasnost. Takodje znam iz sudske prakse da sud ima obavezu da razdvoji imovinu i to se desava u praksi.
Takodje me zanima koja je pravna razlika mene kao duznika sa aktivnim ugovorom i sa raskinutim ugovorom sa aspekta tretmana banke. Ujedno banci ne pada na pamet da tuzi jer imaju krajnje problematicnu situaciju za parnicu.
Inace zahvaljujem na odgovorima.

175

Re: Stambeni krediti indeksirani u CHF

ThePetra napisao/la:

Ja bih da budem precizan i da kazem da supruga zaista nije imala saznanje o opterecenju a iz njene privatne imovine je isti dokapitalizovan odnosno ulozena znatna svota novca pa je i to razlog sto trazi izdvajanje. Ne zvuci mi pravicno da neko preuzme obavezu nad nekretninom koja je deo zajednicke imovine a da za opterecenje nije dalo saglasnost. Takodje znam iz sudske prakse da sud ima obavezu da razdvoji imovinu i to se desava u praksi.
Takodje me zanima koja je pravna razlika mene kao duznika sa aktivnim ugovorom i sa raskinutim ugovorom sa aspekta tretmana banke. Ujedno banci ne pada na pamet da tuzi jer imaju krajnje problematicnu situaciju za parnicu.
Inace zahvaljujem na odgovorima.

Upravo to i jeste činjenica. Iz njene imovine je dato učešće za stan, ali je time samo smanjen iznos podignutog kredita. Obaveza prema banci postoji i dalje. Sud će sigurno uzeti u obzir sve te stvari, ali će uzeti u obzir i da postoji dug, koji se deli srazmerno sa preuzetom imovinom. Da nije tako, svi bi podizali kredite, razvodili se i imovinu prebacivali na supružnika. Ipak, Vi probajte, pa šta bude. U svakom slučaju, sve se može dosta prolongirati zbog tog postupka