1

Tema: Sta kada se ostane bez posla?

Postovani, znam da su gradjani koji su uzeli stambene kredite u francima najvise osteceni, ali me zanima da li znate da li se uopste nesto desava i po pitanju otplate stmabenih kredita u eurima?
Ostala sam bez posla pre dve godine, vise puta sam se raspitivala da li postoji ikakva olaksica za gradjane koji su u medjuvremenu ostali bez posla. Svaki put sam dobila odgovor da se po tom pitanju apsolutnno nista ne resava. Svakodnevno me zovu zbog kasnjenja i svakodnevno dobijam pretnje da ce predati moj sucaj pravnom sektoru i da ce se pokrenuti hipoteka. Uplacujem im koliko mogu, ali mi je jako tesko da se sustignem. Radi se o SGB Banki i o sumbvencionisanom stambenom kreditu. Da li neko ima neki savet?

2

Re: Sta kada se ostane bez posla?

Gordana, upravo je u jučerašnjem Blicu, Veroljub Dugalić, gen sekretar Udruženja banaka izjavio da postoji mogućnost grejs perioda na dve godine za sve korisnike koji imaju problem u otplati kredita. Dakle, uputite pisani zahtve banci da Vam to odobri, gde ćete objasniti svoju situaciju i potrebu za prolongiranjem plaćanja, i pozovite se na pomenutu izjavu gdina Dugalića. Ako kojim slučajem dobijete negativan odgovor, pošaljite isto pismo na adresu gospodina Dugalića, koju možete naći na sajtu Udruženja banaka.

Morate znati da ne postoji neki drugi zakonski osnov po kom bi Vam se odobrila bilo kakva olakšica, osim dobre volje banke.

Javite šta ste uradili. Pozdrav!

3

Re: Sta kada se ostane bez posla?

U petak (10.05.) sam se cula sa sluzbenicom SGB iz Beograda, kojoj sam postavila isto pitanje. Dobila sam odgovor da se sumbencionisani stambeni krediti tretiraju kao krediti sa olaksicom, da sam uzela obican bankarski stambeni kredit da bi tada "mozda" postojala mogucnost da se produzi rok otplate, ali ovako nemam pravo ni na kakvu olaksicu.U petak nisam znala za izjavu gdina Dugalica tako da prilikom razgovora sa sluzbenicom banke nisam to pominjala. U svakom slucaju, uradicu to sto ste me savetovali pismenim putem, pa cemo da vidimo reakciju o kojoj cete biti u svakom slucaju obavesteni, obzirom da znam da nisam usamljen slucaj...Puno Vam hvala.